21 Ιαν 2012

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΑΠΟΥΝΙ

Βασικά συστατικά σαπουνιού
Ελαιόλαδο: 500 γρ (μπορεί να αντικατασταθεί με 500 γρ  αραβοσιτέλαιο)
Νερό (καλυτέρα αποσταγμένο): 150 γρ
NaOH, (υδροξείδιο του νατρίου) δηλαδή καυστική σόδα: 70 γρ

                                                       
                              Προαιρετικά
                              Βότανα: 2 με 3 κουταλιές της σούπας
                              Αιθέρια έλαια: 4 έως 6 σταγόνες (λεβάντα,ευκάλυπτος,τραντάφυλλο ή άλλο)
                              Χρόνος παρασκευής: 25-30 λεπτά.
 
Για την παρασκευή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 μεθόδους την ψυχρή ή την θερμή μέθοδο.Δείτε αναλυτικά παρακάτω και για τις 2 μεθόδους. 
Προα
  •      Ψυχρή μέθοδος παρασκευής  
Ψ
      Σε έναν ανοιχτό χώρο (για να φεύγουν οι αναθυμιάσεις), διαλύουμε την καυστική σόδα στο νερό και μετά ρίχνουμε το μείγμα στην λεκάνη με το λάδι ( χρησιμοποιούμε γάντια και δεν εισπνέουμε τους ατμούς από το μείγμα γιατί είναι βλαβεροί για την υγεία μας). Προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο και ανακατεύουμε με ένα ξύλο μέχρι το μείγμα να αρχίζει να πήζει και να δένει. Τοποθετούμε το μείγμα αν έχουμε σε καλούπια.
    Αφήνουμε το μείγμα μια ημέρα να σταθεροποιηθεί και μετά αν θέλουμε προαιρετικά, προσθέτουμε υλικά για να το διακοσμήσουμε  (όπως λιναρόσπορο,  αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, χαμομήλι, φασκόμηλο).
    Μετά από τέσσερις ημέρες αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει καλούπια, το κόβουμε με το πριόνι σε πλάκες. Αφήνουμε τα κομμάτια να ωριμάσουν σε χώρο μακριά από ρεύματα.

  • Θερμή μέθοδος παρασκευής
      Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και το ζεσταίνουμε μέχρι να γίνει χλιαρό και να έχουν ζεσταθεί τα τοιχώματα της κατσαρόλας.Ρίχνουμε σιγά σιγά την καυστική σόδα  ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα.
     Όταν το μείγμα διαλυθεί καλά στο νερό, ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε σιγανή φωτιά (περίπου 10 λεπτά) μέχρι το νέο μείγμα να αρχίσει να αποκτά μεγαλύτερη πυκνότητα, δηλαδή να δέσει και να γίνει σαν  κρέμα.Το βράσιμο πρέπει να γίνεται σε σιγανή φωτιά δηλαδή να μην κοχλάζει το μείγμα. Όταν το μείγμα δέσει κλείνουμε την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει λίγες βράσεις. 
    Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα λίγη ώρα και το ρίχνουμε αν έχουμε σε καλούπια ή σε ένα ταψί. Μετά από λίγο προσθέτουμε αν θέλουμε, τα αιθέρια έλαια και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφήνουμε το μείγμα μια ημέρα να σταθεροποιηθεί και μετά αν θέλουμε προσθέτουμε υλικά για να το διακοσμήσουμε ή και να το εμπλουτίσουμε με θρεπτικά συστατικά ( αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, χαμομήλι, μέντα) το σαπούνι μας.
    Μετά από τέσσερις ημέρες αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει καλούπια, το κόβουμε με το πριόνι σε πλάκες και αφήνουμε τα κομμάτια να ωριμάσουν σε χώρο μακριά από ρεύματα.


Χρόνος ωρίμανσης
    Ο χρόνος ωρίμανσης του σαπουνιού διαρκεί 4 με 6 εβδομάδες περίπου, ανάλογα με το πόσο κρύος ή ζεστός είναι ο καιρός και την υγρασία της ατμόσφαιρας. Ένα φρέσκο σαπούνι είναι ακατάλληλο για χρήση, γιατί διατηρεί την οξύτητά του. Έτσι χρειάζεται να μείνει και να ωριμάσει ώστε ν' αποβάλλει τον όξινο χαρακτήρα του. Όταν τα σαπούνια ωριμάζουν, απαλλάσσονται από την καυστική σόδα (ή ποτάσα) γιατί η καυστική σόδα (ή ποτάσα) αντιδρά χημικά με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας στην επιφάνεια του σαπουνιού μια λευκή σκόνη. Η σκόνη αυτή είναι ανθρακικό νάτριο, (σόδα). 
    Ο σχηματισμός της σκόνης στην επιφάνεια του σαπουνιού είναι σημάδι πως το σαπούνι είναι έτοιμο. Ωστόσο το σαπούνι γίνεται καλύτερο όσο παλιώνει και ωριμάζει. Κατά τη διάρκεια παρασκευής του, το σαπούνι έχει χρώμα καφετί και όσο περισσότερο ωριμάζει λευκαίνει. Το έτοιμο σαπούνι είναι λευκό. Είναι απαραίτητο να μείνει για να ωριμάσει πάνω από ένα μήνα, γιατί ακόμη κι αν έχει πήξει νωρίτερα, δεν θα έχει "πέσει" το PH του και τσούζει (είναι καυστικό) στη χρήση.

Χρήσιμες οδηγίες

      Αντι για ελαιόλαδο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα είδη λαδιού όπως,  λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, πυρηνέλαιο (για πράσινο σαπούνι), ηλιέλαιο ή και διάφορα μείγματα λαδιών. Η αντίδραση σαπωνοποίησης θα επιτευχθεί κανονικά γιατί τα λάδια στο μαγείρεμα διαλύουν τις λιποδιαλυτές ουσίες, (βιταμίνες, και λίπη) ενώ η αντίδραση σαπωνοποίησης δρα μόνο στα λίπη, οπότε το σαπούνι θα είναι καθαρό.

      Τα σαπούνια δεν έχουν φυσικό χρώμα. Ο χρωματισμός τους μπορεί να γίνει (κατά την παρασκευή τους με τεχνητά χρώματα (π.χ χρώματα ζαχαροπλαστικής) ή φυσικά χρώματα από φρούτα (π.χ. φράουλες) ή καρυκεύματα (π.χ. κανέλα, κουρκουμάς κ.λπ.)\
      Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ως συστατικό και κόκκινι άργιλο (διατίθεται σε φαρμακεία και είδη καλλυντικών ) ο οποίος βοηθάει στην θρέψη και τον καθαρισμό της επιδερμίδας.

Παραπομπές :

Δεν υπάρχουν σχόλια: