20 Φεβ 2012

Επιχείλιος έρπης και πως αντιμετωπίζεται.

    Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από ιό που διαρκεί για μερικές ημέρες και συνήθως εμφανίζεται όταν υπάρχει κάποια λοίμωξη στον οργανισμό ή το σώμα έχει εκτεθεί σε ήλιακό φως ή αέρα. Σχηματίζονται...
μικροσκοπικές φουσκάλες, κυρίως γύρω από τα ρουθούνια και τα χείλη. Η εμφάνισή του είναι αρκετά συχνή,ενώ έχει υπολογισθεί πως ο μισός πληθυσμός θα έχει μολυνθεί από τη νόσο μέχρι την ηλικία των 20 χρόνων.Εκτός βέβαια από τα χείλη μπορεί να εμφανισθεί και σε άλλα σημεία του σώματος ή και στα γεννητικά όργανα
Γενικότερα υπάρχουν τρεις μορφές της νόσου. Ο απλός ιός τύπου 1 ο οποίος προκαλεί τον επιχείλιο έρπη, ο ιός  τύπου 2 ο οποίος προκαλεί τον έρπη των γεννητικών οργάνων και ο ιός που προκαλεί τον έρπη ζωστήρα.Τα συμπτώματα του έρπη γενικά είναι τα εξής:

·  φουσκάλες που μετατρέπονται σε έλκη, τα οποία επουλώνονται δύσκολα, ανάλογα με το ιό
·      φαγούρα και ερεθισμός στην πάσχουσα περιοχή
·      εξάνθημα με πόνο
·      πόνος κατά μήκος του νεύρου, χωρίς εξάνθημα

Μερικοί παράγοντες που ευνοούν την δημιουργία του έρπη είναι οι παρακάτω:


-η υπεριώδης ακτινοβολία
-το αγχος
-η κόπωση του οργανισμού
-το κρυολόγημα ή γρίππη
-η εμμηνορυσία
-η εγκυμοσύνη
-ακραίες καιρικές συνθήκες και άλλοι παράγοντες


Θεραπεία

   Η θεραπεία του έρπη περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και επαλείψεις με διάφορες αλοιφές. Για τον απλό έρπη μπορείτε να προμηθευτείτε την κρέμα από το φαρμακείο, για τον έρπη ζωστήρα και τον έρπη των γεννητικών οργάνων, όμως, χρειάζεται να απευθυνθείτε σε γιατρό ο οποίος θα χορηγήσει το κατάλληλο φάρμακο.

Βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία του έρπη είναι τα εξής:

Ο χυμός της αλόης

    
Για τον επιχείλιο έρπητα αλείφουμε gel αλόη χωρίς τη ρητίνη στο πάσχον σημείο του χείλους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ρητίνη είναι ο κιτρινωπός χυμός που βρίσκεται μεταξύ του πολτού και της εξωτερικής επιφάνειας του φύλλου, και είναι καυστική. Μπορούμε να την αφαιρέσουμε πλένοντας με νερό εκείνο το σημείο του φυτού και τρίβοντάς το με τα δάχτυλα.

Το μελισσόχορτο

   Αφού φτιάξουμε έκχυμα σε ζεστό νερό το σουρώνουμε και αλείφουμε τα σπιθουράκια.
Κατά τον ίδιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν ο ευκάλυπτος και η εχινάτσεα, (Echinacea)

Παραπομπές:


1 σχόλιο:

Ιωάννης Σ. Κιούσης είπε...

Kαλή σας ημέρα,

Εμφανίζω τον επιχείλιο έρπη από 8 ετών.
Έχω δοκιμάσει διάφορες πρακτικές για την αντιμετώπιση του, π.χ. 2 φαρμακευτικές αλοιφές, μέλι, αιθέρια έλαια και οινόπνευμα.

Δυστυχώς, είχαν περιορισμένη δραστικότητα.

Αυτό ανετράπη πλήρως, όταν ξεκίνησα τον 12/2013 την γανοθεραπεία, η οποία "έκαψε" τον έρπη δύο φορές..!

Αυτό ήταν για μένα μεγάλη ανακούφιση γιατί αφενός η γανοθεραπεία είναι φυτική λύση και αφετέρου αντιμετωπίζει τα αίτια και όχι τα συμπτώματα.

'Εχω γράψει και μία σχετική ανάρτηση. Αν κάποιος θέλει να την βρει στο ίντερνετ μπορεί να γράψει απλά στο Google τις εξής λέξεις κλειδιά "επιχείλιος έρπης γανοθεραπεία"

Καλή εβδομάδα