13 Μαρ 2012

Οστεοπώρωση και τροποι αποφυγης της νοσου...

 
Η Οστεοπόρωση είναι μια νόσος των οστών που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα, με συνέπεια την αύξηση της ευθραυστότητας των οστών κάνοντάς τα πιο επιρρεπή σε κατάγματα.Εμφανίζεται σε άτομα πάνω των 45-50 ετών και ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την κλιμακτήριο (μεταεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση). Σε άτομα άνω των 70 ετών είναι το ίδιο συχνή...
τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες (γεροντική οστεοπόρωση)

   Τα κόκαλά μας δεν είναι αδρανή υλικά.Είναι και αυτά ζωντανοί ιστοί, οι οποίοι διαρκώς ανανεώνονται. Καθημερινά λοιπόν, ο οργανισμός μας καταστρέφει ένα μικρό μέρος  απ' τον σκελετό μας, και  το αναπλάθει αντικαθιστώντας το με καινούργιο κόκαλο. Αυτό συμβαίνει διαρκώς από τότε που γεννιόμαστε μέχρι τον θάνατό μας. Μέχρι την ηλικία των 20-25 ετών κάθε μέρα ο οργανισμός δημιουργεί λίγη παραπάνω ποσότητα οστού (οστική μάζα) απ' αυτή που καθημερινά καταστρέφει. Έτσι λοιπόν γύρω στα 25 μας αποκτούμε την μεγαλύτερη οστική μας μάζα που έχουμε στη διάρκεια της ζωής μας. Την υψηλότερη αυτή οστική μάζα την ονομάζουμε "κορυφαία οστική πυκνότητα" κι έχει μεγάλη σημασία για το αν θα κάνουμε ή όχι οστεοπόρωση αργότερα.

Συμπτωματα της οστεοπωρωσης

Η οστεοπόρωση συχνά αναφέρεται και ως η “σιωπηλή νόσος”, καθώς πολλές φορές μπορεί να περάσουν χρόνια και να μην παρουσιαστεί κανένα σύμπτωμα. Η οστεοπόρωση συμβαίνει με αργούς ρυθμούς μέσα στο χρόνο και γιαυτό το λόγο δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά τα συμπτώματα.Αυτό σημαίνει ότι περνάνε αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η οστεοπόρωση συνεχώς χειροτερεύει από πλευράς απώλειας οστικής μάζας και διαταραχής της αρχιτεκτονικής δομής των οστών, μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο της σύμπτωμα, που είναι το κάταγμα. Η κλινική εικόνα ενός ατόμου με οστεοπόρωση είναι:


·                     Aπώλεια βάρους.
·                     Aπώλεια κάποιων εκατοστών ύψους.
·                     Eυαισθησία οστών.

. Η οστεοπόρωση είναι νόσος όλων των οστών και γι’ αυτό κατάγματα μπορεί να συμβούν σε διάφορες θέσεις του σκελετού, αλλά συνήθως συμβαίνουν στους σπονδύλους, στον αυχένα του μηριαίου οστού και στο αντιβράχιο.  Τα κατάγματα των οστών μετά από μια μικρή πτώση μπορεί να σημαίνουν την εκδήλωση της νόσου. Απώλεια ύψους και κύφωση αποτελούν όψιμες εκδηλώσεις της οστεοπόρωσης και οφείλονται σε σπονδυλικά κατάγματα.
.


Τρόποι πρόληψης της οστεοπώρωσης





  • Καθημερινή λήψη με την τροφή της απαραίτητης ανάλογα με το φύλο και την ηλικία ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης D.
·         Πρόγραμμα σωματικής άσκησης
·         Ρύθμιση της ανεπάρκειας των οιστρογόνων σε περιπτώσεις πρόωρης εμμηνόπαυσης ή παρατεινόμενης αμηνόρροιας
·         Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους
·         Όχι κάπνισμα
·         Όχι μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών
·         Λήψη τροφών πλούσιες σε ασβέστιο όπως γάλα,γιαούρτι,τυρί
·          
   Η άσκηση και εκγύμναση του σώματος βοηθούν αποτελεσματικά στην αποφυγή της νόσου.Το πρόγραμμα σωματικής άσκησης θα πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά για 3-4 ώρες κάθε εβδομάδα και να περιλαμβάνει ασκήσεις που εκτελούνται υπό την επίδραση της βαρύτητας. Τέτοιες ασκήσεις είναι π.χ. το περπάτημα, το ελεγχόμενο τρέξιμο, το τένις, το ανεβοκατέβασμα σκάλας και ο χορός, το κολύμπι και άλλες δραστηριότητες.

Παραπομπές:


http://www.vita.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: