29 Μαρ 2015

Τριχόπτωση και που οφείλεται

    
 Η τριχόπτωση ταλαιπωρεί κυρίως τον ανδρικό πληθυσμό αλλά δεν εξαιρεί τις γυναίκες σε χαμηλότερα ποσοστά όμως. Τα μαλλιά μας είναι σύμβολο δύναμης, ανεξαρτησίας και ομορφιάς. Σηματοδοτούν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα κάθε ανθρώπου και πολλές φορές με το στυλ των μαλλιών μας εκφράζουμε συναισθήματα και καταστάσεις. Είναι πλήγμα για την αυτοπεποίθησή μας όταν αρχίζουν...
να πέφτουν και μπορεί η τριχόπτωση να μην έχει καμία απολύτως επίπτωση στην υγεία μας, επηρεάζει όμως σημαντικά τον ψυχισμό μας.

Αίτια της τριχόπτωσης :

    Υπάρχει η φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία χάνονται καθημερινά κάποιες τρίχες, λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται. Υπολογίζετει ότι στο τριχωτό της κεφαλής βρίσκονται περίπου 100.000 με 150.000 τρίχες . Φυσιολογικά και σε καθημερινή βάση πέφτουν 50-100 τρίχες καθώς η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, κατά τις οποίες η τρίχα αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά.

    Συγκεκριμένα, κάθε τρίχα διανύει έναν κύκλο ζωής που περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

 1. Αναγένεση Φάση ανάπτυξης της τρίχας που διαρκεί περίπου 4 χρόνια.
2.Καταγένεση Διαρκεί 2-3 εβδομάδες και η τρίχα προετοιμάζεται να πέσει από το τριχωτό της κεφαλής.
3. Τελογένεση Φάση όπου η τρίχα πέφτει από τη ρίζα της και διαρκεί περίπου 1-3 μήνες. Φυσικά, οι τρίχες δεν βρίσκονται όλες ταυτόχρονα στην ίδια φάση. Σε ένα φυσιολογικό τριχωτό, κατά μέσο όρο το 90% των μαλλιών βρίσκεται στην πρώτη φάση, ενώ το 10% στην τελογένεση. Η τριχόπτωση παρου­σιάζεται όταν διάφορες αιτίες επηρεάζουν τον κύκλο ζωής της τρίχας και κάθε φάση δεν διαρκεί όσο θα έπρεπε. Αποτέλεσμα; Οι τρίχες πέφτουν πιο γρήγορα, χωρίς να προλάβουν να αντικατασταθούν από καινούργιες. 

     Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται. Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική. Έτσι δημιουργείται αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών (στάδια αλωπεκίας σύμφωνα με τις κλίμακες Hamilton και Ludwig) η οποία ανάλογα με το μέγεθος της αραίωσης, ονομάζεται αλωπεκία.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΤΡΙΧΩΝ

 
  Ένας άνδρας έχει περίπου 150.000 τρίχες. Ωστόσο, καθημερινά, χάνετε γύρω στις 50 με 100 τρίχες! Είναι μια φυσιολογική απώλεια, που βασίζεται στον κύκλο ζωής της τρίχας. Η τρίχα είναι ζωντανή και περνά από διάφορα στάδια γέννησης, ωρίμανσης και αναπόφευκτης πτώσης.
  
   Συγκεκριμένα, κάθε τρίχα διανύει έναν κύκλο ζωής που περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

1. Αναγένεση Φάση ανάπτυξης της τρίχας που διαρκεί περίπου 4 χρόνια.
2. Καταγένεση Διαρκεί 2-3 εβδομάδες και η τρίχα προετοιμάζεται να πέσει από το τριχωτό της κεφαλής.
3. Τελογένεση Φάση όπου η τρίχα πέφτει από τη ρίζα της και διαρκεί περίπου 1-3 μήνες. Φυσικά, οι τρίχες δεν βρίσκονται όλες ταυτόχρονα στην ίδια φάση. Σε ένα φυσιολογικό τριχωτό, κατά μέσο όρο το 90% των μαλλιών βρίσκεται στην πρώτη φάση, ενώ το 10% στην τελογένεση. Η τριχόπτωση παρου­σιάζεται όταν διάφορες αιτίες επηρεάζουν τον κύκλο ζωής της τρίχας και κάθε φάση δεν διαρκεί όσο θα έπρεπε. Αποτέλεσμα; Οι τρίχες πέφτουν πιο γρήγορα, χωρίς να προλάβουν να αντικατασταθούν από καινούργιες.

Τι φταίει για την παροδική τριχόπτωση
  Πολύ συχνά εμφανίζεται τριχόπτωση ελαφριά ή εντονότερη, η οποία όμως δεν προκαλεί μόνιμη πτώση των μαλλιών, αλλά εξαλείφεται με τον καιρό και την κατάλληλη αγωγή. Είναι πολλές οι αιτίες που επηρεάζουν την καλή λειτουργία της τρίχας και οδηγούν σε τριχόπτωση που, ωστόσο, δεν είναι μόνιμη. Οι κυριότερες από αυτές είναι: 
  Οι εποχές:Η εποχική τριχόπτωση εμφανίζεται κυρίως κάθε φθινόπωρο και άνοιξη. Η φυσιολογική ανανέωση των μαλλιών εντείνεται κατά χρονικά διαστήματα και αυτό συμβαίνει πιο συχνά αυτές τις εποχές.
  Το στρες: Είναι από της πιο σημαντικές αιτίες της παροδικής τρι­χόπτωσης, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη, π.χ. απώλεια τοπικά μεγάλης τούφας μαλλιών...
  Η κακή διατροφή:Ακατάλληλη ή εξαντλητική δίαιτα και, γενικά, δια­τροφή ελλιπής σε θρεπτικά στοιχεία είναι πιθανές αιτίες παροδικής τριχόπτωσης. 

 Όταν η απώλεια είναι μόνιμη
    Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η κύρια αιτία μόνιμης απώλειας των μαλλιών. Τα μαλλιά πέφτουν από το μέτωπο, τους κροτάφους, καθώς επίσης και την κορυφή του κρανίου. Αντίθετα, η πίσω και πλάγια περιοχή του τριχωτού παραμένει απρόσβλητη. Σε αυτή τηνπερίπτωση ευθύνονται οι ανδρικές ορμόνες και κυρίως η τεστοστερόνη, που προκαλούν σταδιακά ατροφία στο θύλακα της τρίχας, το περίβλημα που προστατεύει τη ρίζα της. Εάν η απώλεια των μαλλιών σας διαρκεί πάνω από 2-3 μήνες, συμ­βουλευτείτε το δερματολόγο σας για να σας προτείνει λύσεις. 
     Η φαλάκρα ή αλλιώς ανδρογενετική αλωπεκία είναι ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης, ο οποίος, όπως αποκαλύπτει και η επιστημονική του ονομασία, αφορά κατά βάση τους άνδρες. Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία, το 75% των ανδρών παρουσιάζει ανδρογενετική αλωπεκία μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου είναι η σταδιακή αποδυνάμωση και τελικά η εξαφάνιση των τριχών στους κροτάφους και στην κορυφή του κεφαλιού. Ο βασικός παράγοντας που οδηγεί στην ανδρογενετική αλωπεκία είναι η κληρονομικότητα (στα γονίδιά μας υπάρχει γραμμένο το κατά πόσο θα κάνουμε ή όχι φαλάκρα).
Για την γυναικεία τριχόπτωση μερικοί από τους λόγους είναι οι εξής: 
  •  Κληρονομική: Αν και αυτή η αιτία είναι πιο συχνή στους άνδρες, επηρεάζει και ένα μικρό αριθμό γυναικών.
  • Ανισορροπίες ορμονών: Τριχόπτωση μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα άλλων ορμονικών ζητημάτων σε συγκεκριμένα στάδια της ζωής των γυναικών. Τα αντισυλληπτικά χάπια (ή η διακοπή τους), η εγκυμοσύνη, ορμονικές μεταβολές μετά τον τοκετό, εμμηνόπαυση και υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών σε κάποιες περιπτώσεις)
  •  Εγκυμοσύνη: Ένα στάδιο της ζωής που σχετίζεται με την τριχόπτωση είναι η εγκυμοσύνη, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μερικές φορές μέχρι και μετά τη γέννα, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών επιπέδων ορισμένων ορμονών, παρουσιάζεται έντονη τριχόπτωση
  •  Διατροφικά ελλείμματα: Διατροφικά προβλήματα που προκύπτουν από στερητικές δίαιτες ή διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία και η βουλιμία
  •  Φάρμακα και βιταμίνες: Η χημειοθεραπεία του καρκίνου είναι το πιο γνωστό παράδειγμα για το πώς μια ιατρική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ακούσια απώλεια μαλλιών. Οι χημειοθεραπευτικοί παράγοντες προκαλούν επίθεση στα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα σε όλο το σώμα, που δεν περιλαμβάνουν μόνον κακοήθειες, αλλά και θύλακες των τριχών. 
   Για την θεραπεία της τριχόπτωσης πρέπει να απευθυνόμαστε σε δερματολόγο ο οποίος μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την κάθε περίπτωση ανάλογα και με το ιστορικό του κάθε ατόμου. Η χρήση των διαφόρων σκευασμάτων και χαπιών που υπόσχονται θεραπείες και γρήγορα αποτελέσματα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και σε συνεννόηση με τον γιατρό μας.
    Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, αυτό ισχύει και στην περίπτωση των μαλλιών. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ιπποκράτη, «η τροφή μας είναι το φάρμακό μας», οπότε οι πρώτες αλλαγές με τις οποίες μπορούμε να ξεκινήσουμε για να δυναμώσουμε τα μαλλιά μας  είναι στη διατροφή μας. Mια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών αποτελεί το μοναδικό εγγυημένο μυστικό για πλούσια, γερά μαλλιά. Kάθε όργανο ή ιστός του σώματος έχει ανάγκη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να λειτουργεί σωστά. Το ίδιο και η τρίχα.

  Προληπτικά μπορείτε να βάζετε στα μαλλιά σας δαφνέλαιο. Τη χρήση του δαφνέλαιου για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, τη συστήνουν γιατροί και φαρμακοποιοί, ειδικά σε άτομα που βλέπουν να χάνουν τα μαλλιά τους εξαιτίας κάποιας πάθησης.
Προμηθευθείτε δαφνέλαιο από το φαρμακείο και θα δείτε τα μαλλιά σας να μοιάζουν με μικρού παιδιού, ειδικά τώρα το φθινόπωρο.
  Επίσης δύο βότανα που ενισχύουν τα μαλλιά χαρίζοντας δύναμη και υγεία και αναστέλλουν την τριχόπτωση είναι το δενδρολίβανο και η αλόη

Δεν υπάρχουν σχόλια: