23 Μαρ 2015

Τι είναι η ωορρηξία;

   
Ωορρηξία είναι η διαδικασία κατά την οποία το ωοθυλάκιο της ωοθήκης σπάει απελευθερώνοντας το ωάριο που περιέχει. Στη συνέχεια το ωάριο κατευθύνεται στη σάλπιγγα και εκεί γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο, για να κατέβει σε λίγες ημέρες στην μήτρα σαν έμβρυο και να εμφυτευθεί στο ενδομήτριο.
    Με λίγα λόγια η ωορρηξία υποδεικνύει...


τη γόνιμη ημέρα της γυναίκας. Συμβαίνει κάθε μήνα και οφείλεται σε ορμονικές διεργασίες οι οποίες έχουν σκοπό την εγκυμοσύνη.Αντίθετα με ότι γενικά πιστεύεται η ωορρηξία δεν γίνεται τη 14η ημέρα του κύκλου, αλλά 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο. Έτσι εάν μια γυναίκα έχει κύκλο 30 ημερών, η ωορρηξία συμβαίνει την 16η ημέρα (30-14=16). 
    Επειδή λοιπόν οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κύκλο 30 ημερών,αλλά 28 γι'αυτό όλοι νομίζουν ότι η ωορρηξία γίνεται στη μέση του κύκλου (28-14=14). Βέβαια σε μερικές γυναίκες μπορεί η ωορρηξία να έρθει 1-2 ημέρες νωρίτερα ή αργότερα, αλλά ο γενικός κανόνας ισχύει.Η παραπάνω διαπίστωση είναι πολύ χρήσιμη για όσες γυναίκες προσπαθούν  για παιδί και ιδιαίτερα για όσες δεν έχουν σταθερό κύκλο. Αν δηλαδή ο κύκλος μιας γυναίκας είναι μεταξύ 27-30 ημέρες θα πρέπει να υπολογίζει ότι οι γόνιμες ημέρες της είναι μεταξύ 13ης-16ης ημέρας πριν την επόμενη περίοδο.
     Μια ακόμη χρήσιμη πληροφορία είναι ότι η ωορρηξία δεν συμβαίνει απαραίτητα κάθε μήνα. Πρόκειται για τους λεγόμενους ανωορρηκτικούς κύκλους, όπου δεν παράγεται ωάριο ή δεν σπάει το ωοθυλάκιο που το περιέχει. Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει 1-2 φορές το χρόνο σε γυναίκες κάτω των 35 ετών. Καθώς αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας η συχνότητα των κύκλων αυτών μεγαλώνει με αποτέλεσμα μετά τα 45 χρόνια να είναι ουσιαστικά μηδαμινή η πιθανότητα σύλληψης λόγω της μειωμένης παραγωγής ωαρίων, αλλά επίσης και λόγω της κακής ποιότητάς τους.
   Τέλος μερικά από τα σημάδια για να καταλάβει μια γυναίκα ότι βρίσκεται σε ωορρηξία είναι τα εξής:

   Κολπικά υγρά: Οι κολπικές εκκρίσεις διαφέρουν αρκετά σε κάθε στάδιο του κύκλου και παρατηρώντας τα μπορεί μια γυναίκα να εντοπίσει την ωορρηξία της, Κατά κανόνα, αμέσως μετά την περίοδο οι εκκρίσεις αυτές είναι ελάχιστες, ενώ καθώς πλησιάζει η ωορρηξία αρχίζουν να αυξάνονται και τη μέρα που απελευθερώνεται το ωάριο γίνονται ακόμη πιο άφθονες, λεπτές και με ελαστική υφή, ώστε να διευκολύνουν τα σπερματοζωάρια να κινηθούν 

 Πόνος: Πολλές γυναίκες καταλαβαίνουν ότι έχουν ωορρηξία γιατί εκείνες τις μέρες νιώθουν πόνο χαμηλά στην κοιλιά και μάλιστα στη μία πλευρά –εκείνη όπου βρίσκεται η ωοθήκη που απελευθερώνει το συγκεκριμένο μήνα το ωάριο. Ο πόνος δεν είναι απαραίτητα έντονος και μπορεί να διαρκεί από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες.

 Άλλα συμπτώματα: Αρκετές γυναίκες νιώθουν το στήθος τους πιο ευαίσθητο, έχουν πρήξιμο στην κοιλιά, αλλαγές στη διάθεση και πονοκεφάλους την περίοδο της ωορρηξίας.  Επίσης, πολλές έχουν αυξημένη διάθεση για σεξ, ενώ οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν και ναυτία



Παραπομπές:



Δεν υπάρχουν σχόλια: